A Győr-Moson-Sopron Megyei értéktárba is már bekerült több olyan tétel agrár-mezőgazdasági kategóriában, ami a térségre jellemző és kihagyhatatlan.

A szigetközi eceteshal

Ez az étel kifejezetten a Szigetközben honos, bár készítik a Kisalföld Rába, Rábca környéki településein is. Ahány szakács annyi pici ízesítési eltérés, így nincsen két egyforma íz Rajka és Vének között sem.

Lipóti házi parasztkenyér

A hagyományt őrző technikával, kézzel készült kenyérben minden szükséges összetevő megtalálható. A hosszú áldozatos munka eredményeként lesz kiváló minőségű a Lipóti Pékség védjegyeként elhíresült termék. Egyedisége a régi időket felelevenítő, nagyanyáink által sütött kenyérre való hasonlóságában rejlik. A megyében található mintaboltok mindegyikében lehetőség van a hagyományos házi parasztkenyér megvásárlására.

Az óvári sajtok

A több,  mint egy évszázados múltra visszatekintő óvári sajtgyártás sikereit két tényező jelentősen befolyásolta: a közismerten kiváló minőségű tej előállítására alkalmas természeti környezet a Szigetköz és a Rába vonala mentén, valamint az a szakmai háttér, melyet az óvári agráregyetem kutatói-, oktatói bázisa biztosított. Olyan kiváló minőségű sajtokat állítanak itt elő, mint a Trappista, Edami, Gouda, Óvári, ízesített, füstölt, light sajt, valamint Kashkaval.

Szigetközi kolbászvariációk és a darnói disznótoros, mint a Darnó-Hús tradicionális szigetközi termékei

A darnózseli székhellyel működő cég tradicionális szigetközi termékeket állít elő. Azt vallják: csak olyan termék hagyhatja el üzemük területét, amelyet legkedvesebb barátuknak is jó szívvel ajánlanak.